Pexels Anete Lusina 4792285 Scaled

Check of je verzekeringen nog bij jouw situatie passen

In een jaar kan er flink wat veranderen. Vaak wordt vergeten om verzekeringen hierop aan te passen. Mogelijk ben je hierdoor onderverzekerd of betaal je meer premie dan nodig is. Begin het nieuwe jaar goed en zorg ervoor dat je verzekeringen up-to-date zijn.

De meeste mensen nemen eind van het jaar hun zorgverzekering onder de loep. Hier is in de media veel aandacht voor omdat de overstapperiode voor iedereen gelijk is. Voor andere verzekeringen geldt dit niet. Het is aan te raden is om je verzekering meteen aan te passen na een grote verandering. Heb je dit nog niet gedaan? Doe dit alsnog in de volgende situaties:

 • Verbouwd in 2022? Denk aan je opstalverzekering
  Heb jij je woning onder handen genomen in het afgelopen jaar? Waarschijnlijk is je woning hierdoor meer waard geworden. Wanneer je deze veranderingen niet doorgeeft aan je verzekeraar, loop je de kans dat schade aan deze verbouwde ruimte niet of niet voldoende gedekt wordt. Dit geldt overigens ook als je zonnepanelen hebt laten plaatsen.
 • Inboedelverzekering aanpassen bij dure aankopen
  Heeft jouw oude tv het afgelopen jaar begeven en ben je voor de nieuwste QLED smart-tv gegaan? Of heb je andere (duurdere) apparaten aangeschaft? Dan is jouw inboedel meer waard geworden, terwijl de dekking mogelijk nog niet is aangepast. Ook als je bent gaan samenwonen is het goed om de inboedelverzekering te checken. Mogelijk valt de inboedel, waaronder bijvoorbeeld de sieradencollectie van je partner, nog niet onder de huidige dekking.
 • Je auto wordt steeds minder waard
  Elk jaar wordt je auto minder waard. Controleer of je huidige autoverzekering nog past bij de leeftijd van je auto. Doorgaans is een allrisk verzekering passend voor auto’s tot zes jaar. Vanaf zes tot tien jaar kun je vaak beter kiezen voor beperkt casco. Is je auto ouder dan tien? Over het algemeen is de WA-verzekering in dat geval afdoende. Het goed afstemmen van de verzekering op de leeftijd van je auto voorkomt dat je een hogere premie betaalt dan de waarde van je auto rechtvaardigt.
 • Reisverzekering aanpassen op vakantieplannen
  Mogelijk zijn jouw vakantieplannen voor het komende jaar al helder. Pas alvast je reisverzekering hierop aan. Ga je dit jaar voor één grote en duurdere vakantie? Mogelijk is een kortlopende reisverzekering (voor één reis) een goedkopere optie dan een doorlopende reisverzekering. Natuurlijk geldt ook het tegenovergestelde. Check daarnaast of het land waar je naartoe gaat onder de dekking valt en hoe het zit met de vergoedingen als je zorg nodig hebt.

Sommige grote gebeurtenissen, zoals het krijgen van een kind of een verhuizing, vragen om een directe wijziging van je verzekering. Gaat het om een verbouwing of is je auto inmiddels al een paar jaar ouder? Het aanpassen van je verzekering kan verstandig zijn. Uiteraard staan we voor je klaar als je hulp kunt gebruiken bij het doorlopen van je verzekeringen.