Default Image

Beveiligingscertificaat auto tijdig verlengen: waarom is dit zo belangrijk?

Diefstal van voertuigen is helaas dagelijks aan de orde. Het is een schadeclaim die in de papieren loopt. Logisch dat verzekeraars bij dure auto’s om een geldig certificaat van het beveiligingssysteem vragen. Sinds kort geeft KIWA een melding als je certificaat dreigt te verlopen zodat je de certificering tijdig kunt verlengen. Hoewel de diefstalcijfers iets dalen en de terugvindpercentages iets stijgen, is en blijft autodiefstal een probleem. Een beveiligingssysteem biedt soelaas. Auto’s met een gecertificeerd beveiligingssysteem worden 74% minder vaak gestolen en 62% vaker teruggevonden dan auto’s zonder beveiligingssysteem.

Vijf klassen van beveiliging
Beveiligingssystemen zijn ingedeeld in 5 klassen:

1. Startonderbreker. Met dit systeem kan de auto niet worden gestart zonder autosleutel, transponder of handzender. Het systeem wordt in de meeste voertuigen af-fabriek standaard ingebouwd.

2. Inbraakdetectie met alarmering. Als de autoportieren, de kofferbakklep of de motorkap geforceerd worden, gaat er een alarm af. Ook gaan de autolampen knipperen.

3. Hellingshoekdetectie. Zodra de hellingshoek van de auto verandert door opkrikken, wegslepen of optakelen, gaat er een hoorbaar en zichtbaar autoalarm af.

4. Beperkt voertuigvolgsysteem. Als de auto als vermist wordt opgegeven, wordt een GPS-volgsysteem ingeschakeld. De politie kan dan nagaan waar de auto zich bevindt.

5. Uitgebreid voertuigvolgsysteem. Het GPS-volgsysteem wordt automatisch ingeschakeld zodra het autoalarm afgaat. De diefstal hoeft dus niet eerst ontdekt te worden.

Voorwaarden voor beveiliging
Verzekeraars stellen steeds vaker als eis dat een dure (bedrijfs)auto deugdelijk beveiligd is tegen diefstal. Welke beveiliging nodig is, hangt vooral af van de leeftijd, de cataloguswaarde en de diefstalgevoeligheid van het voertuig. Jonge auto’s met een hoge cataloguswaarde staan het hoogst op het verlanglijstje van criminelen. De beveiligingsvoorwaarden voor die auto’s zijn strenger.

Tijdig geldigheid checken
Beveiligingssystemen worden vaak ingebouwd door een Kiwa SCM-gecertificeerd inbouwstation. De autobezitter ontvangt dan een certificaat dat 3 jaar geldig is. Zonder geldig certificaat heb je een grote kans dat je bij diefstal niet in aanmerking komt voor een (volledige) schadevergoeding. Het is je eigen verantwoordelijkheid om te checken of het certificaat verlopen is. Dat kan met een kentekencheck op de website van Kiwa SCM. Is het beveiligingssysteem niet ingebouwd door een Kiwa SCM-gecertificeerd inbouwstation? Dan kun je de geldigheid daar niet checken. Je moet dan contact opnemen met de organisatie die het beveiligingssysteem heeft geleverd of ingebouwd.

Kentekencheck met melding
Omdat veel mensen vergeten hun certificering te checken, heeft Kiwa SCM een kentekencheck ontwikkeld. Daarmee krijg je een automatische melding. Zes weken voordat het certificaat verloopt, ontvang je per e-mail een herinnering dat er een periodieke keuring moet worden uitgevoerd. Blijft de keuring uit en verloopt het certificaat? Dan ontvang je nogmaals een e-mail. Zo word je op de hoogte gehouden en komt je niet voor verrassingen te staan.