Default Image

Auto-uitleners niet goed op de hoogte van autoverzekering

Ruim de helft van de Nederlandse auto-uitleners weet niet hoe de verzekering is geregeld als er schade ontstaat als de lener met de auto op pad is. Toch geeft ruim een derde van de Nederlandse autobezitters (37%) zijn auto weleens aan een ander mee. De autoverzekering dekt de gemaakte schade gewoon, maar de premiestijging is voor de eigenaar van de auto. De kosten die auto-uitleners riskeren als een ander schade rijdt, lopen op tot wel € 290,- per jaar vanwege de daling in het aantal schadevrije jaren. Dit blijkt uit onderzoek van consumentenadviseur Pricewise onder 1.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

De verzekering geldt voor de auto
Volgens Mark van Zelst, Chief Product Officer bij Pricewise, is degene die de auto leent verzekerd via de autoverzekering van de autobezitter, als hij of zij schade veroorzaakt bij een ander. “Uit het onderzoek blijkt dat ook daar veel onduidelijkheid over is. Een kwart van de Nederlandse auto-uitleners denkt zelfs dat degene die de auto leent, verzekerd moet zijn. Een autoverzekering is niet persoonsgebonden, maar sluit je af op je kenteken. Dat is ook de reden dat gemaakte schade invloed heeft op de premie van de auto-uitlener en niet op die van de lener. Als de ander met jouw auto schade rijdt en jij deze schade claimt bij de verzekeraar, dan kun je flink meer premie gaan betalen door een daling in het aantal schadevrije jaren.”

Verlies van schadevrije jaren
Uit een analyse van Pricewise blijkt dat Nederlandse autobezitters gemiddeld zeven schadevrije jaren hebben. Het claimen van een schade kost je altijd vijf schadevrije jaren. Daarbij hanteren verzekeraars een maximum van vijftien schadevrije jaren: rijd je langer dan vijftien jaar zonder ongelukken, dan ga je bij een schade toch vijf jaar achteruit, gerekend vanaf die vijftien jaar. Na een schade kun je dus niet hoger op de ladder staan dan op trede tien. Een lagere positie op de ladder betekent een hogere premie. Bij een gemiddelde premie van € 540,- per jaar met zeven schadevrije jaren loopt de extra premie op tot wel € 290,- per jaar.

Autoschade claimen pakt soms duurder uit
Het is niet verstandig een autoschade zonder meer bij de verzekeraar te claimen. Door de terugval in schadevrije jaren ga je meer premie betalen. Dit blijf je nog jarenlang merken. Het kan daardoor zijn dat het voordeliger is de schade zelf te betalen dan deze te claimen. Extra zuur is het als de schade veroorzaakt is door iemand die je auto geleend heeft. Maak daarom vooraf goede afspraken over wat je in zo’n geval doet. Dit voorkomt vervelende verrassingen achteraf.

Ons advies
Neem daarom eerst contact op met ons als verzekeringsadviseur. Samen met het schadeherstelbedrijf gaan we in kaart brengen wat een reparatie kost en bekijken we hoeveel extra premie je zou moeten betalen als je de schade wél claimt. Op die manier kunnen we samen tot de juiste oplossing komen.