Controller Gd7f190d10 1920

Alles over de warmtepomp (die verplicht wordt)

Hybride warmtepompen worden vanaf 2026 dé standaard voor het verwarmen van woningen. Het kabinet stelt ze vanaf dat moment zelfs verplicht bij vervanging. Heb jij nog een cv-ketel oude stijl en wil je nu al overstappen op een warmtepomp? Check of je woning er geschikt voor is en houd rekening met de volgende aandachtspunten.

Een warmtepomp is een alternatief voor het verwarmen met gas. In plaats daarvan wordt energie opgewekt met buitenlucht. De buitenunit van een pomp haalt warmte uit de buitenlucht. Vervolgens wordt dit omgezet in energie waarmee het water in de radiatoren verwarmd kan worden. Met een hybride pomp blijft je cv-ketel wel hangen. Als het buiten te koud is of als het te lang duurt om het huis te warmen, wordt er alsnog bijgesprongen met gas.

Warmtepomp stuk duurder dan cv-ketel
De kosten van een (hybride) warmtepomp liggen een stuk hoger dan een cv-ketel. Volgens Milieu Centraal kost een pomp gemiddeld €5.000 tot €7.000. Terwijl je voor een nieuwe cv-ketel niet veel meer kwijt ben dan €2.000. Er is wel subsidie beschikbaar voor een warmtepomp. Hierbij kun je gemiddeld 30% van de investering terugkrijgen.

Op termijn verdient een warmtepomp zich wel terug. Doordat je ‘gratis’ lucht omzet in warmte heb je geen duur gas meer nodig. Zeker nu de gasprijs ongekend hoog is, verdien je de investering in een warmtepomp sneller terug.

Je hebt voldoende ruimte nodig voor een warmtepomp
Voor het installeren van een warmtepomp heb je ruimte nodig. Hoeveel ruimte hangt af van het soort warmtepomp en het merk. Houd er in elk geval rekening mee dat er zowel binnen als buiten een unit geplaatst moet worden. Met een hybride warmtepomp is de nodige binnenruimte redelijk beperkt, al moet de unit wel dicht bij de cv-ketel geplaatst worden. De binnenunit voor een all electric warmtepomp is wel vrij groot. Dit komt omdat je naast unit ook een boiler en buffervat nodig hebt.

Geluidsoverlast buitenunit
De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid. In het herziene Bouwbesluit van 2021 is afgesproken dat een warmtepomp op de erfgrens ‘s nachts een geluid tot 40 decibel mag maken. Overdag ligt de grens op 45. Maakt de unit meer geluid? Dan mag deze niet op of vlakbij de erfgrens staan. De oplossing is een geluiddempende kast om de unit, al heb je hier wel weer extra ruimte voor nodig.

Warmtepomp vooral voor goed geïsoleerde woningen
Een warmtepomp is vooral geschikt voor goed geïsoleerde huizen (label B of hoger). De meeste warmtepompen verwarmen het water tussen de 45 en 50 graden. Aanzienlijk lager dan de 70 en 90 graden van een cv-ketel. Omdat er minder hard gestookt kan worden, is het belangrijk dat de warmte lang in de woning blijft hangen. Dit gebeurd eerder bij een goed geïsoleerde woning.

Mogelijk andere manier van warmteafgiftesysteem nodig
Omdat een warmtepomp op een lagere temperatuur verwarmt, is het soms nodig dat het warmteafgiftesysteem aangepast moet worden. Bijvoorbeeld omdat je huidige radiatoren op een lagere temperatuur niet voldoende warmte afgeven. Soms kun je af met enkel het plaatsen van boosters onder je radiatoren. Die zorgen voor snellere verspreiding van warme lucht. In sommige gevallen is het nodig om extra radiatoren te plaatsen of de huidige te vervangen door een verwarming die, ook met een lagere temperatuur, je woning kan verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan een vloerverwarming.

Uitzonderingen verplichte warmtepomp
Vanaf 2026 is het verplicht om bij het vervangen van een cv-ketel te kiezen voor een hybride warmtepomp. Hoe deze verplichting er precies uit komt te zien is nog onduidelijk. Zo wordt er mogelijk een uitzondering gemaakt voor woningen die niet geschikt zijn voor een warmtepomp.

Bij aanschaffen van een warmtepomp komt flink wat kijken. Laat er dus niet zomaar één installeren. Bekijk samen met een erkend installateur wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie.