Glass G32cfd27ad 1920

Aansprakelijk voor schade? Wat nu?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wat als jij per ongeluk spullen van iemand anders kapot maakt? Of nog erger, als iemand letsel oploopt door jouw toedoen? Jij bent in die situatie wettelijk aansprakelijk en moet zorgen voor het herstellen van de schade. De Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) biedt uitkomst. 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wat als jij per ongeluk spullen van iemand anders kapot maakt? Of nog erger, als iemand letsel oploopt door jouw toedoen? Jij bent in die situatie wettelijk aansprakelijk en moet zorgen voor het herstellen van de schade. De Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) biedt uitkomst.

Schades veroorzaak je over het algemeen niet expres. Ondanks de goede wil blijft de wettelijk aansprakelijkheid overeind. Om de toegebrachte schade bij anderen te dekken, is er de AVP. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel verstandig. Zo weet je zeker dat je niet in de financiële problemen komt als je aansprakelijk wordt gesteld. Zeker bij (blijvend) letsel kan de schade fors zijn.

Aansprakelijkheidsverzekering met kinderen en huisdieren
Bij het afsluiten van je AVP heb je de volgende smaken: alleenstaand met of zonder kinderen of samenwonend met of zonder kinderen. Door huisdieren veroorzaakte schade is de meeste gevallen meeverzekerd. Controleer vooraf wel goed wat er onder de voorwaarden valt, zodat je geen onverwachte afwijzing krijgt van je verzekeraar.

Motorvoertuigen vallen niet onder de AVP
Schade die je veroorzaakt tijdens het besturen van een motorvoertuig, valt niet onder de AVP. Voor bezitters van motorvoertuigen (auto, motor en scooter) is er een specifieke aansprakelijkheidsverzekering: de WAM (Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen). Deze verzekering is verplicht.

Geen vervanging voor reisverzekering
Een AVP dekt ook per ongeluk veroorzaakte schade tijdens je vakantie. Dat geldt ook voor gezinsleden. In sommige landen is een AVP zelfs verplicht, bijvoorbeeld wanneer je gaat skiën in Italië. Let wel, de AVP is eerder een aanvulling op je reisverzekering dan een alternatief. Kosten voor bijvoorbeeld gestolen spullen vallen niet onder de AVP.

Alleen schade aan anderen gedekt
De AVP gaat met name over de schade die je bij anderen veroorzaakt. Aansprakelijkheid tussen verzekerden onderling is alleen gedekt in geval van letselschade. Gooit je kind per ongeluk de dure TV om en is deze kapot? Hiervoor kun je geen beroep doen op AVP. Dit is wel het geval als je zoon of dochter hetzelfde veroorzaakt bij de buren.

Eerst claimen op je eigen verzekering
Heb je schade? Claim de door een ander veroorzaakte schade eerst op je eigen (inboedel)verzekering. Dat klinkt misschien vreemd, maar er zijn goede redenen voor. De inboedelverzekering verzekert namelijk tegen nieuwwaarde. Aansprakelijkheidsverzekeringen houden meestal de dagwaarde aan. Daardoor valt de uitkering vaak lager uit. Bovendien is de afhandeling vaak sneller. Dat geldt ook andersom: mensen waar jij schade hebt veroorzaakt, kunnen dit ook het beste eerst claimen bij hun eigen verzekeraar. Verzekeraars regelen het dan vaak onderling.

Onderneem deze stappen bij schade:

  • Meld schade direct bij de verzekeraar of tussenpersoon;
  • Erken geen schuld;
  • Doe geen uitspraken over een vergoeding;
  • Beschrijf uitgebreid de schade en het ontstaan ervan;
  • Verzamel bewijs: bonnetjes, foto’s of getuigenverklaringen.

Wat kost een AVP?
Een AVP afsluiten kan voor een gezin met kinderen vaak al onder de 10 euro per maand. Daarbij zijn uitwonende, studerende kinderen op kamers, logees en huisdieren meeverzekerd.

Wil je meer weten over het afsluiten van een AVP, of ben je benieuwd of je huidige verzekering nog past bij je situatie? Neem gerust contact met ons op! We staan voor je klaar.